Különdíjas ajándék

Baráth Sándor Kristóf mint a fafaragás és a faszobrászat népművészetének mestere újra azzal tisztelte meg a Beregi Múzeumot, hogy egy különleges faszobrot ajándékozott intézményünknek. A Fagereblyés című alkotása az id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragóról, a Népművészet Mesteréről elnevezett XXXIII. Országos Faragópályázat különdíjában részesült.

 

 

A „ficfából” készült szobor is – ahogy sok más munkája a művésznek – a hagyományos paraszti lét jellegzetes munkáját, alakját jeleníti meg: a fagereblyével dolgozó bőgatyás, bőinges, kalapos alak napi munkáját végzi. A bravúrosan kidolgozott részletek, mint a gereblye csapolásai vagy az arc és a kezek megmunkálása a magas technikai és művészi képességekről árulkodnak.

A faragványt augusztus 25-én Varga János múzeumigazgató vette át az alkotótól, aki mesélt a faragás során jelentkező problémákról és azok megoldásáról is.

 

 

Baráth Sándor (munkássága a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Értéktár és a Vásárosnaményi Települési Értéktár részét is képezi) alkotásai – a mostani ajándékkal gazdagodva – a Beregi Múzeumban tekinthetőek meg, nyitvatartási időben.

 

Fotók és szöveg:

Szász Csaba

 

További képek a galériában...

Keresés az oldalunkon

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN8027

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét