Muhari Eszter zongorakoncertje

Muhari Eszter, a Zeneakadémia végzős hallgatója adott zongorakoncertet a Vándorzongora hangverseny című program keretében április 25-én a Beregi Múzeumban.

Bővebben ...

Pitykegombok sorokban, különböző korokban – Barsi Csaba előadása

Április 22-én ismét kezdetét vette a Beregi Ünnepi Hét, már a huszonkettedik. Ahogy a korábbi években, most is a Beregi Múzeum termeit töltötték meg a megnyitóra érkező vendégek.

 

 

Filep Sándor polgármester köszöntötte az ünneplőket és felhívta a figyelmet a színes programokra, a színes emberekre, amik és akik az idén már 45 éves város mindennapjait és az elkövetkezendő 10 napos ünnepi hetet színesítik.

 

 

Baracsi Endre, a vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében a településeinkhez, területünkhöz való ragaszkodást látta a megmaradás egyik biztosítékának.

 

 

A megnyitóra múzeumunk egy olyan kollégát hívott előadást tartani, aki a Herman Ottó Múzeum munkatársaként, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként mélyült el egy olyan témában, amelynek kutatási forrásai nem, vagy alig állnak rendelkezésre. A pitykék, pitykegombok kutatását már-már küldetésnek tekintő Barsi Csaba különböző múzeumokban és többféle dimenzióban (időben, társadalmi rétegenként és tájegységenként) járt utána ezeknek a kis méretű ötvösremekeknek.

 

 

A bőséges, gyönyörű fotókkal illusztrált előadása alapján úgy tűnt, hogy mindent tud már a pitykegombok világáról, de saját bevallása szerint még az útnak a felén jár".

 

További fotók a galériában és a képekre kattintva.

Szöveg és fotók:

Szász Csaba

 

 

Kutatói kerekasztal beszélgetés a Beregi Múzeum múltjáról, jelenéről és jövőjéről

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltár meghívására a közgyűjteményeket bemutató Kutatói kerekasztal című rendezvényen vett részt a Beregi Múzeum Nyíregyházán, ahol Varga János múzeumigazgatóval Veres Tünde levéltáros beszélgetett.

Felidézték – fotók segítségével – a hat évtizede múzeum szervezésébe kezdő Csiszár Árpád alakját, aki református lelkészi hivatása mellett kitartóan gyűjtötte területünk történeti, néprajzi, tárgyi és szóbeli emlékeit, szóba kerültek a jelenlegi és tervezett programjaink, múzeumpedagógiai foglalkozásaink, terveink, koncepcióink.

Dr. Mecsei Éva igazgatótól a beszélgetés végén Varga János múzeumigazgató vette át a levéltár két kiadványát: Bereg vármegye 1782 és 1785 között készült „I. katonai felvételének” utánnyomatait tartalmazó kötetet, ami a korszak történeti, földrajzi és más irányú kutatásainak is alapja, valamint Bereg vármegye címeres pecsétjeit bemutató tanulmányt is.

Aranyporos és viaszos

Mint minden évben, ezen a nagyhéten is vártuk az iskolásokat a húsvéti hímesfestésre.

A tavasz szépsége, a húsvét története, üzenete és a hozzá kapcsolódó szokások, tárgyak és ünnepi ételei is szóba kerültek a múzeumpedagógiai órákon, de a főszerep mégiscsak a tojásoknak jutott. Ezúttal a Beregben bár általánosnak nem, de hagyományosnak mondható aranyporos technikát is kipróbálhatták a gyerekek a viasszal megírás mellett. Az egy hét alatt csaknem 600 hagyományos hímestojást vihettek haza a diákok a húsvéti asztalokra, sőt még beregi locsolóverset is tanulhattak nemcsak a fiúk, de a lányok is.

Aranyporos hímes tojások a Beregi Múzeum gyűjteményéből

Aki még nem készítette el, az itt találhatja a beregi hímestojás készítésének technikáit: Húsvétra készülve

További fotók a foglalkozásokról a galériában...

Fotók és szöveg:

Szász Csaba

Keresés az oldalunkon

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN8027

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét