regesz3

A kiállítás az őskőkortól (Kr.e. 250000 – 8000) a XVIII. századig terjedő időszak kultúráinak tárgyi hagyatékából nyújt ízelítőt. Megtalálhatók benne az őskori ember mindennapi használati eszközei, az ünnepi alkalmakkor viselt ékszerek, a harcok során alkalmazott fegyverek, a mesterek szerszámai, a vallási rítusokhoz használt tárgyak és számos, a temetéskor a halott mellé helyezett, a túlvilági életre szánt sírmelléklet.

A kiállítás a múzeum régészeti gyűjteményébõl két országos, sőt nemzetközi érdeklődésre számot tartó részt emel ki: a bronzkor és a császárkor (Kr.u. I. század – 476) leletanyagát. A bronzkor késői szakaszában (Kr.e. 1400/1300 – 800) a Beregben és környékén különböző okokból földbe rejtett óriási mennyiségű tárgy, az utóbbinál a virágzó beregsurányi fazekascentrum örvend széleskörű tudományos ismertségnek.

regesz1

A régészeti kiállításnak egyik nagy látványossága a beregsurányi fazekasok által használt – ásatási eredményeken és néprajzi megfigyeléseken alapuló – edényégető kemencék méretarányos modellezése. A másik a Felső-Tisza-vidékén megtelepült germán törzsek, a vandálok/viktoválok fegyverzetének másolatokkal történő bemutatása.