Hova tartozunk – Értékek és élmények Naményban

„Itt mindig történik valami” ahogy Filep Sándor polgármester köszöntőjében utalt Vásárosnaményra és a Beregi Múzeumra azon a rendezvényen, ahol a városunk értékeit mutattuk be november 3-a délutánján. Történt is több minden: előadások, énekszó, fotókiállítás-megnyitó, divatbemutató, kisfilm-bemutató, születésnapi köszöntés…

 

 

A „Hova tartozunk – Értékek és élmények Naményban” című program a HUNG-2022 pályázat keretében került megrendezésre, célja a Települési Értéktár szellemi és tárgyi javainak népszerűsítése volt.

Baracsi Endre mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke és Filep Sándor polgármester is köszöntötte a meghívottakat.

 

 

A tartalmas program kezdetén Varga János múzeumigazgató megnyitotta a Szász Csaba fényképeiből összeállított Értékeink a Vásárosnaményi Települési Értéktárban című fotókiállítást, majd öt, fényképekkel szemléltetett előadás hangzott el a települési értékekről. A legnagyobb szakmai alapossággal hallhattunk a Liszt Ferenc Vegyeskar történetéről, a négyféle „értékes” almáról, két templomunk múltjáról, Sánta Miklósné bábjairól és a Beregi Múzeumról, ami az értékek tára az Értéktáron belül.

És ha már Beregi Múzeum, akkor a születésnapját ünneplő Felhősné dr. Csiszár Sarolta nyugalmazott múzeumigazgató köszöntése, munkájában eltöltött éveinek méltatása és a torta sem maradt el.

 

 

A szünet után Kovács Nóri énekesnő hangja töltötte meg a füleket-lelkeket és a Tomcsányi-kastély termeit.

 

 

A Divat és hagyomány keresztszemmel című divatbemutatónkra is sokan vártak – és jó okkal. A bemutató megrendezésének egyik apropóját jelentette, hogy a beregi keresztszemes hímzés az idei év elejétől a hungarikumok előkelő sorában is megtalálható. A Beregi Múzeum hímzőszakkörének munkái jelentették a bemutató alapját: az alkalmi manökenek a profik magabiztosságával mutatták be magukon a szebbnél szebb, beregi keresztszemes hímzésekkel ellátott egyedi tervezésű és készítésű ruháikat.

 

 

A délutánt a Szász Csaba fényképeiből és mozgóképeiből összeállított Értékeink a Vásárosnaményi Települési Értéktárban című kisfilm levetítése zárta, ami dióhéjban összegezte mindazokat a vásárosnaményi értékeket, amik megmutatják, hogy hova tartozunk.

 

Fotók és szöveg:

Szász Csaba

 

További fotók a képekre kattintva a galériában tekinthetők meg...

 

Keresés az oldalunkon

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN8027

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét