Múzeumok Éjszakája

Ha az év legrövidebb éjszakája eljön, akkor a következő szombaton a Beregi Múzeumban is (és a legtöbb magyar múzeumban) kezdetét veszi a Múzeumok Éjszakája. Így volt ez június 25-ének délutánján is, amikor a Tomcsányi-kastély környékének járókelőit a Kelet Brass Band hangos zenéje csábította a parkba. Varga János múzeumigazgató és Filep Sándor polgármester köszöntője után a főleg rézfúvósokból álló debreceni formáció saját dalain kívül örökzöldeket és mai modern slágereket szólaltatott meg.

 

 

És ha már a múzeumoké ez az éjszaka, nem maradhattak el a muzeológusaink előadásai sem. Először Varga János etnográfus fényképes előadásában a néprajzi gyűjtéshez-kutatáshoz kapcsolódó személyes érzelmeit vetítette elénk kivetítőn és élő szóban is, miszerint a tárgyilagos fényképek, dokumentáló anyakönyvek és a puszta tárgyak mögött emberek, életek és sorsok sorakoznak.

 

 

Ezután újra a kastélyparkban folytatódtak a programok: Eötvös Ami, vagyis az Alapfokú Művészeti Iskola oktatói bizonyították be, hogy nem csak tanítják, de tudják is a zene és a tánc művészetét: a zongora, a hegedű, a gitár, a trombita, a bőgő és a néptánc tanárai különböző műfajokban is megállták a helyüket.

 

 

Eközben a folyamatos programok is vonzották a látogatókat: a kemence környékén a finom gulyást és a túrós vagy lekváros kalácsot lehetett kóstolni, a gyerekeknek arcfestéssel és népi játékokkal kedveskedtünk, a múzeum épületében kollégáink tárlatvezetést tartottak az érdeklődőknek.

 

Újabb előadás kezdődött az öntöttvas kiállítás termében: Filepné Kiss Renáta ezúttal a történészi hivatás szépségeit, mikéntjét és a mai kor technikájának azon lehetőségeit árulta el, amivel a kutató a múlt kútjában könnyeben és célravezetőbben áshat.

 

 

Sötétedés után táncházra invitálták a vendégeket az AMI oktatói, és az ilyenkor szokásos tűzugrást is megrendeztük gyerekek és felnőttek örömére.

 

 

A Szentivánéji álom című film vetítése (önhibánkon kívül) álom maradt, talán legközelebb valóra válik.

 

Fotók és szöveg:

Szász Csaba

 

További képek a galériában...

Keresés az oldalunkon

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN8027

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét