„... varotam ez keszkenöt jo szivel”

Jó szívvel ajánljuk a népművészet, a hímzések és a beregi keresztszemes hímzés kedvelőinek a Sóstói Múzeumfaluban augusztus 20-án megnyílt  „... varotam ez keszkenöt jo szivel” című időszaki kiállítást, amelynek bemutatott textiljeit a Beregi Múzeum gyűjteményéből válogattuk össze. A kendervásznakon megelevenedő keresztszemesek egészen a 19. század végétől mutatják be a Felső-Tisza-vidékre jellemző hímzéstechnikát. A pirossal és kékkel hímzett kendők, komakendők, abroszok, szemtakarók és a feketével hímzett gyászabroszok, tükörre való gyászkendők mintáit, motívumait a természet ihlette és innen emelték át a vásznakra az ügyeskezű beregi asszonyok.

A kiállítás része a Keresztszemes: „folytatása következik", ahol megtekinthetőek a régi minták az új funkciójú vászonneműkön, úgy mint párna, tablettartó, zsebkendőtartó, sminkesszütyő...

A megnyitón Baloghné Szűcs Zsuzsa, a Sóstói Múzeumfalu igazgatónője és Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte az érdeklődőket, majd Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója mutatta be a beregi keresztszemes hímzés történetét, a vászonfélék funkcióit és nyitotta meg a kiállítást.

A tárlat október végéig megtekinthető a skanzen főépületének kiállítótermében.

Képek a megnyitóról ide kattintva érhető el...

Keresés az oldalunkon

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN8027

Rólunk írták...

 • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
  Varga Nándor elnök
 • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
  Tisztelettel, Székely Judit
 • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
 • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
  Morvai Marina
 • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
  ☺♥
 • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
  Dominika és Krisztián
 • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
  Győrffy Lajos, Kecskemét