A Bereg – ahogy arról régészeti kiállításunk is tanúskodik – ősidők óta lakott terület, így múzeumunk az elmúlt lassan hat évtized alatt számos, gyűjtőterületünkről előkerült lelettel gazdagodott. Viszont az 1980-ban a Beregi Múzeumba kerülő régészeti lelet, amely az akkori szovjet határnál, a Csaronda-patak töltéséből vagy a Lónyához tartozó Bagolyszállásról került elő, valószínűleg a megtalálókat (leszámítva a kutyát, ami a földből kikaparta) és a muzeológusokat is gondolkodóba ejtette.

 Részlet a bikaidolhoz tartozó feljegyzésből

Részlet a bikaidolhoz tartozó feljegyzésből

 

A két szakaszban megtisztított fém tárgy a vastag rozsdaréteg alatt kis méretű, súlyos bikaalakot rejtett, amelyet a feljegyzés szerint állatidolként valószínűsítettek. Az őskori kultúrákban megjelenő agyagból formált, kis méretű, egész alakos ember- vagy állatplasztikákat a termékenységi rítusokhoz, vadászmágiához, bálványimádáshoz kapcsolják, viszont jelen esetben nem agyag az alapanyag, hanem fém: a tisztításkor ezüstként azonosítva. A múzeum 1980. évi jelentésében ez olvasható a tárggyal kapcsolatban: „...meghatározása még nem történt meg.”

A múzeum műtárgyainak fotózása közben került kézbe az a fotópapíros doboz, ami a többi, kis méretű tárgyakat rejtő dobozka között lapult talán évtizedek óta. A dobozban a bikaalak és a hozzá tartozó gépelt feljegyzés. A hiányzó lábszárak és farok miatt robusztus formájú, fémes felületű, de mégis anatómiailag helyesnek tűnő állatszobrocska gyanút keltett az egyszeri múzeumi szakalkalmazottban: létezhet, hogy egy több ezer éves, kultikus szertartásokhoz használt állatfigura ennyire pontosan adja vissza a megformázott bika arányait, testalkatát? Hiszen a művészettörténet szerint az őskori szobrászat jellemzői az eltúlzott nemi jellegek, ellenben az elnagyolt végtagokkal, arccal, fejjel. És miért viselkedik vasként a mágnes közelében? Követve a sejtelmet, az alábbi kérdés fogalmazódott meg: mi a válasza a nagytudású Keresőnek arra, hogy öntöttvas bika”?

 

A fotópapíros doboz és tartalma

A fotópapíros doboz és tartalma

 

A nagyjából 23900 darab találatból az elsők között jelent meg az a néhány kép, amire a bejegyzés (köszönjük a Várkonyi Galéria hozzájárulását a képek felhasználásához) írója így hivatkozott: „Öntöttvas bika, Munkácsi Vasöntöde, 19. század.” Ez jelentette a célegyenest a múzeumi könyvtárba, ott is Pusztai László: Öntöttvasművesség Magyarországon című könyvéhez, ami a téma megkerülhetetlen, átfogó kötete. Rövid keresés után a fényképpel is illusztrált, feltehetően levélnehezéknek készült Álló bika bukkant fel, ami a Munkács melletti Selesztón a német származású Valentin Willaschek modellőr tervei és modellje alapján öntöttek 1840 körül.

 

Részlet az Öntöttvasművesség Magyarországon című könyvből

Részlet az Öntöttvasművesség Magyarországon című könyvből

 

A méretek egyeztetése után (magasság: 11,5 cm, szélesség: 12 cm) tagadhatatlanná vált nemcsak a hasonlóság, de a megegyezés is, miszerint a kutya által kikapart plasztika nem őskori idol, hanem bár nem hivatalosan, de valószínűleg egy 180 éves levélnehezék (a 2009-ben megnyitott Öntöttvas szobrocskák című időszaki kiállításunkon is látható volt ez a fajta levélnehezék) töredéke, amit a földben töltött idő alatt vastag rozsdaréteg borított be, kikezdve a szobor eredeti felületét.

(a függőleges fehér vonal jobbra-balra húzásával összehasonlítható a két fénykép)

 

 A kérdés, hogy a Munkács-Selesztói Vasöntöde bikája vajon milyen kalandos úton került a tőle kb. 40 kilométerre lévő Csaronda-patak töltésébe, egyelőre megválaszolatlan marad...

Szász Csaba

Beregi Múzeum

 A „Munkáts” felirat a levélnehezék talapzatán

A „Munkáts” felirat a levélnehezék talapzatán

 Az Öntöttvas szobrocskák című kiállítás részlete, bal alsó sarokban a bikával

Az Öntöttvas szobrocskák című kiállítás részlete, bal alsó sarokban a bikával

 

Keresés az oldalunkon

További blogbejegyzéseink

Virtuális kiállítás

Ízelítő eddig feltöltött kincseinkből:

Kövess Minket!

Beregi Múzeum Játéksarok

DSCN79953

Rólunk írták...

  • A Magyar-Kazah Baráti Társaság jelen lévő tagjai nevében örömmel jártuk végig a Tomcsányi-kastély és a Máthé-kúriát. Köszönjük a nyitvatartási időn kívüli vendéglátást és részletes tárlatvezetést. További sok sikert és mosolygós látogatót kívánunk!
    Varga Nándor elnök
  • Köszönöm, hogy itt lehettem újra és gyönyörködhettem a csodás beregi keresztszemes kézimunkákban, vaskályhákban, a képeken látott templomok szószékkoronáiban.
    Tisztelettel, Székely Judit
  • Nagyon tetszett a kiállítás és köszönjük szépen a szakszerű, komoly élményt jelentő tárlatvezetést.
  • Az első napok benyomása alapján úgy tűnik nagyon jó döntés volt a részünkről ellátogatni az ország keleti csücskébe. Kedves emberekkel, szívélyes fogadtatással találkoztunk. Itt a múzeumban is. Gratulálunk a kiállításokhoz. Valóban gazdag ízelítőt kaptunk a táj múltjáról. Köszönjük a tárlatvezetőnknek a kapott információkat és kedves kalauzolást.
    Morvai Marina
  • Nagyon, de nagyon tetszett a kiállítás. Máskor is jövök.
    ☺♥
  • Visszatekintés a múltra, régi emlékek, tárgyak megmentése, röviden, tömören. Egy nagyszerű kiállítást láthattunk, köszönjük a nagyszerű emléket, egy budapesti ifjú pár.
    Dominika és Krisztián
  • Kedves idegenvezetés, tartalmas tárlat.
    Győrffy Lajos, Kecskemét